Recept na víkend – bezlepkový linecký koláč s drobenkou

Napsal/a celiacicz

1 října, 2021

Přicházíme s dalším jednoduchým receptem, který zvládne i sváteční pekař či pekařka. Upečte si bezlepkový linecký koláč s drobenkou.

Potřebujeme:

  • 150 g másla
  • 50 g cukr moučka
  • 200 g bezlepkové mouky (kterou běžně používáte)
  • 1 špetka soli
  • 1 ks vejce
  • 1 vanilkový cukr

Na drobenku:

  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce cukr moučka
  • 3 lžíce bezlepkové mouky

Náplň:

  • 500 g jahod (nebo jiné ovoce, které máte rádi)

Postup:

Nejdříve si připravíme těsto. Mouku prosejeme, promícháme s oběma cukry, špetkou soli a spojíme s vejcem a změklým máslem. Ze směsi vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu asi 30 minut rozležet.

Jahody očistíme a nakrájíme podle potřeby na menší kousky. Z másla, cukru a mouky rozžmouláme mezi prsty drobenku. 

Těsto rozválíme na tenkou placku a vtlačíme do formy. Posypeme částí drobenky, poklademe ovocem a zasypeme zbytkem drobenky. 

Troubu rozehřejeme na 175 °C a linecký koláč v ní pečeme asi 35 minut.