Na lehký mřížkový koláč s jablky bude potřebovat:
225 g másla pokojové teploty,
50 g krupicový cukr,
1 vejce,
1 žloutek,
350 g bezlepkové mouky,
Náplň:
2 kg jablek, oloupaná, na měsíčky,
citronová šťáva z poloviny citronu,
125 g cukr krupice,
1 PL skořice,
špetka muškátového oříšku,
20 g másla,
rum,
mléko na potření.
Postup:
Prošlehejte máslo a cukr, pak zašlehejte vejce a žloutek, směs by měla připomínat míchaná vajíčka. Potom přidejte po třetinách bezlepkovou mouku a těsto rukama důkladně propracujte. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte aspoň 45 minut odležet.
Jablka oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Dejte je do hrnce, přidejte citronovou šťávu, cukr, skořici, muškátový oříšek a přilijte rum. Přidejte 4–6 lžic studené vody a povařte asi 4 minuty. Stáhněte z ohně, přidejte máslo a nechte rozpustit. Předehřejte troubu na 210°C. Těsto vyválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru 28 cm, přesahující okraje odřízněte. Na těsto naneste jablečnou směs.
Odříznuté těsto znovu vyválejte, rádýlkem z něj nakrájejte tenké proužky a ozdobte jimi koláč; v místech, kde se proužky kříží, potřete těsto studenou vodou. Vršek koláče potřete mlékem a pečte 20–25 minut.
Dobrou chuť :-).
Recept vybrala a vyzkoušela: Patricie Biskupová
Fotografie: Patricie Biskupová