Bezlepková dieta může zvyšovat riziko vzniku diabetu
Vyšší příjem glutenu zřejmě vede k nižšímu riziku rozvoje diabetu 2. typu, tvrdí studie výzkumníků z Harvardovy univerzity. Svoje závěry prezentovali na odborné konferenci American Heart Association, která se počátkem dubna konala v americkém Portlandu.
Podle nich nižší příjem glutenu vede rovněž ke snížení příjmu vlákniny, která je známa jako protektivní faktor diabetu 2. typu.
Vědci pod vedením Geng Zonga, PhD, výzkumníka z oddělení výživy na Harvard University’s T.H. Chan School of Public Health posuzovali spojitost mezi příjmem glutenu a zdravotními důsledky u více než 200 tisíc lidí, jejichž data převzali ze tří jiných dlouhodobých studií. Participanti vyplňovali dotazníky ohledně svého stravování každé dva roky a pravidelně byl rovněž monitorován jejich zdravotní stav.
Během třiceti let byl u více než 15 tisíc z nich diagnostikován diabetes 2. typu. Většina účastníků přijímala denně méně než 12 g glutenu denně, ale ti, kdo jej konzumovali více, měli nižší pravděpodobnost vzniku cukrovky. Účastníci s nejvyšším příjmem denním glutenu měli o 13 % nižší riziko diabetu než ti, kteří ho konzumovali méně než 4 g denně. Bezlepková dieta se v posledních letech stala módou a dodržují ji často i ti, kdo netrpí celiakií ani alergií na lepek. „Náš výzkum ukazuje, že bezlepková dieta zřejmě nemusí být prospěšná zdraví, minimálně s ohledem na riziko diabetu,“ uvedl Zong. Výsledky uvedené studie se řadí k rostoucímu počtu důkazů v tomto směru. V březnu se proti bezdůvodnému omezování lepku ve stravě vyjádřila také American College of Cardiology.
Zdroj: Medical tribune