MIGRACE LEPKU Z BIOLOGICKY ODBOURATELNÝCH MATERIÁLŮ PŘICHÁZEJÍCÍCH DO STYKU S POTRAVINAMI PŘEDSTAVUJE RIZIKO PRO CELIAKY
Nový výzkum Technické univerzity v Mnichově potvrzuje, že lepek může migrovat z určitých biologicky rozložitelných materiálů přicházejících do styku s potravinami (FCM) do bezlepkových potravin, což představuje významné riziko pro jedince s celiakií.
Studie naměřila hladiny lepku až 203 mg/l v dříve bezlepkových tekutinách, když byly vystaveny talířům na bázi otrub – což daleko překračuje doporučený bezpečný limit 20 ppm pro celiaky.
Hladiny lepku překračují bezpečné limity až desetkrát
Z testovaných FCM bylo zjištěno, že nejvyšší potenciál pro migraci lepku mají talíře na bázi pšeničných otrub. Studie detekovala až 203 mg/l lepku v deionizované vodě již po 30 minutách kontaktu. Jiné materiály, jako jsou brčka vyrobená z krupice z tvrdé pšenice a talíře vyrobené z pšeničných otrub, také prokázaly, že uvolňují značné množství lepku, což představuje riziko pro osoby s celiakií nebo alergií na pšenici. Naproti tomu příbory složené z 90 % kyseliny polymléčné a pšeničných otrub, stejně jako brčka vyrobená ze stonků žita, vykazovaly migraci lepku zanedbatelnou nebo žádnou.
Potřeba zvýšeného povědomí mezi celiaky
V čele studie zveřejněné 15. května 2024 byly prof. Dr. Katharina Scherf z Technické univerzity v Mnichově, členka pracovní skupiny Prolamin, a výzkumná asistentka Johanna Mossburger z Karlsruher Institut für Technologie, které zdůrazňují zásadní
potřebu zvýšit povědomí o riziku migrace lepku z určitých FCM, což pacientům s celiakií umožní informovaně se rozhodovat a vyhýbat se materiálům na bázi lepku.
Legislativní mezery zvýrazněny
V současné době předpisy EU nenařizují označování alergenů na biologicky odbouratelných FCM, což představuje skryté nebezpečí pro jedince s celiakií a alergiemi na pšenici. Autoři studie požadují urychlené legislativní změny, které by vyžadovaly
jasné označení alergenů na těchto materiálech.
Celiakům se doporučuje vyhýbat se FCM na bázi obilovin
Dokud další výzkum neobjasní, které FCM představují riziko, pacientům s celiakií se doporučuje, aby se vyhýbali FCM na bázi obilovin a byli opatrní, zejména při stolování nebo cestování. „Vítáme tuto studii, která potvrzuje předchozí výzkum provedený členy AOECS a může pomoci zvýšit povědomí a informovat o připravované legislativě na národní i evropské úrovni, aby si lidé s celiakií mohli své jídlo bezpečně vychutnat,“ říká Veronica Rubio, generální sekretářka AOECS, podílející se na tomto výzkumu.
Je vyžadován další výzkum
Studie naznačuje, že je zapotřebí více výzkumu k potvrzení těchto zjištění v širším spektru potravin a FCM a k pochopení podmínek, které ovlivňují migraci lepku. Německá studie byla podpořena Deutsche Zöliakie-Gesellschaft eV (Německá společnost celiaků) s financováním Open Access prostřednictvím Projekt DEAL.
Zdroj: www.aoecs.org
htps://link.springer.com/article/10.1007/s00217-024-04570-4#Abs1