Prevence celiakie

Napsal/a celiacicz

12 února, 2023

Prevence je definována jako jakákoliv aktivita, která redukuje mortalitu a morbiditu choroby. Rozlišujeme primární, sekundární a terciální prevenci.

Úvod

Recentní metaanalýzy uvádějí, že globální prevalence celiakie stoupá, je nyní 1,4 % určená na základě stanovení protilátek (séroprevalence) a 0,7 % na základě bioptického vyšetření. U rizikových skupin je prevalence kolem 10 %: celiakie u příbuzného prvního řádu (rodiče nebo sourozenec), postižení autoimunitním onemocněním (např. diabetes 1. typu), IgA deficience a chromozomopatie (m. Down, Turner).

Úrovně prevence:

  • primární: zabránění rozvoji choroby
  • sekundární: časná detekce a léčba, screening
  • terciální: adherence k dietě

Primární prevence

Tab. 1 Primární prevence celiakie

Evidence based medicineZávěr
kojenecká výživa:
kojení
kojení v době zavedení lepku
čas zavedení lepku
množství zavedeného lepku

není efekt
není efekt
není efekt
nejasné*  
infekce (střevní)nejasné
způsob porodunení efekt
antibiotikanejasné
mikrobiotanejsou data

*Zavádění lepku by mělo být postupné s počáteční nabídkou malého množství lepku, která se postupně zvyšuje.

V publikované studii bylo úvodní množství lepku, které snižovalo u kojených dětí riziko rozvoje celiakie, definováno jako dávka pod 7 g/den (2 lžičky pšeničné mouky do zeleninového příkrmu nebo 2 piškoty do ovocného příkrmu = 6 g lepku).

Současná doporučení pro zavádění kojenecké komplementární výživy:

  • Lepek mezi 4. *  – 12. měsícem
  • Alergenní strava po 4. měsíci
  • Kravské mléko (neupravené) po 12. měsíci**
  • Všichni kojenci by měli konzumovat potraviny bohaté na železo, včetně masa
  • Nesladit, nesolit v prvním roce života
  • Veganská výživa vždy s lékařskou supervizí

*konec 4. měsíce
** do dvou let plnotučné mléko

Sekundární prevence

Současná doporučení pro diagnostiku celiakie:

  • Při hodnotách protilátek proti transglutamináze (anti tTG2IgA) 10x a více nad normu, které jsou potvrzeny i v opakovaném odběru u dětského gastroeneterologa, který zjistí při tomto odběru i pozitivní hodnoty protilátek proti endomysiu, je možné diagnózu stanovit bez nutnosti biopsie.
  • V ostatních případech i při nízké hladině celkového IgA (negativitě anti tTG2IgA) a pozitivně anti tTG2IgG biopsie.
  • Klinické obtíže a stanovení HLA DQ/8 nejsou obligatorním kritériem non-biopsy diagnózy. Kroky k dosažení bezlepkovosti:

Tab. 2 Kroky k dosažení bezlepkovosti

Adekvátní a vyvážená bezlepková dieta

EdukaceSledováníOvoce a zeleninaBezlepkové produktyPseudocereáliePřirozeně bezlepkové
Časná edukace
Výběr potravin Značení  
Adherence
Nutriční hodnocení
Rozpoznání deficitů
5  porcí /denFortifikované: Stopové prvky:
Fe, Ca
Vitaminy: kys. listová, B12
Pohanka, Rebarbora, Slzovka, Laskavec, Špenát, Čirok, Merlík, Proso, Milička, Cukrová třtinaMaso, Rýže, Kukuřice, Brambory, Mléko

Tab. 3 Doporučené parametry k monitoraci celiakie

TestDiagnostikaSledování
Výška, váha, BMI++++
Anti-tTG IgA++++
Krevní obraz++++
Ferritin, Fe, vazebná kapacita++*
Vitamin D+*
Ca, P, ALP, parathormon**
Kostní denzitometrie**
Foláty**
Další vitaminy, stopové prvky**
AST, ALT+*
Screening DM1 (oGTT, glykovaný hemoglobin)**
TSH (protilátky až při abnormálních hodnotách TSH ̊)+++
HBsAg+*

++ nezbytné parametry, + indikováno, *fakultativně podle klinického stavu,  ̊TPOAb

První kontrola je vhodná za půl roku po začátku dodržování diety, po dosažení negativity protilátek je jako referenční období ve většině prací udávána dispenzarizace u dětského gastroenterologa po 12 měsících.

Cílený screening celiakie

Ke screeningu jsou indikovány osoby (týká se i dospělých)

A. Rizikové choroby a skupiny

  • Příbuzní celiaků 1. stupně (rodiče, sourozenci), při jejich pozitivitě také 2. stupně (prarodiče, strýcové, tety, bratranci a sestřenice), zejména při výskytu podezřelého symptomu nebo jiné autoimunitní choroby
  • Dermatitis herpetiformis (Duhring)
  • Mikrocytární anémie nereagující na léčbu preparáty železa
  • Předčasná osteoporóza
  • Terapeuticky rezistentní průjmová forma syndromu dráždivého střeva
  • Polyneuropatie a myopatie nejasné etiologie
  • Ataxie nejasné etiologie
  • Deprese a poruchy chování
  • Amenorhea, pozdní menarche
  • Infertilita a poruchy reprodukce
  • Downův a Turnerův syndrom

B. Podezřelé symptomy

  • Opožděný psychosomatický vývoj
  • Nevysvětlený úbytek tělesné hmotnosti
  • Nízké sérové železo
  • Výrazné izolované zvýšení sérových aminotransferáz
  • Izolovaný deficit IgA
  • Recidivující aftózní stomatitida
  • Hypoplazie zubní skloviny

B. Přidružené autoimunitní choroby

  • Diabetes mellitus 1. typu
  • Autoimunitní tyreoiditida a jiné autoimunitní endokrinopatie
  • Autoimunitní hepatitida
  • Systémový lupus erythematodes
  • Primární sklerózující cholangitida
  • Primární biliární cholangitida
  • Sjögrenův syndrom
  • Choroby pojiva
  • IgA nefropatie

Populační screening

V populačních screeningových studiích se ukazuje, že symptomy nejsou spolehlivým prediktorem celiakie, takže neredukují riziko celiakie ve srovnání s nediagnostikovanými a tudíž neléčenými formami. Populační screening je stále diskutován, především s ohledem na parametr cost/benefit.

Terciární prevence

Možnosti sledování adherence pacienta s bezlepkovou dietou:

Dosud neexistuje metoda, která by spolehlivě odkryla non-adherenci k bezlepkové dietě. V klinické praxi se užívá kombinace několika metod. Mezi možnosti sledování adherence pacienta s bezlepkovou dietou patří:

  • Vyhodnocování příznaků onemocnění: V případě symptomatické celiakie je sledování vymizení, zhoršení nebo znovuobjevení příznaků nepřímým ukazatelem stupně adherence s bezlepkovou dietou. Tuto metodu však nelze používat izolovaně ve sledování adherence, zejména u asymptomatických pacientů, nebo lidí s minimálními příznaky onemocnění při kontaktu s lepkem.
  • Dotazníkové šetření a pohovory s nutričním terapeutem: V klinické praxi se používá řada dotazníků hodnotících dodržování bezlepkové diety. Limitací je, že údaje spoléhají na pravdomluvnost pacienta, resp. jeho zákonného zástupce.
  • Kontrolní endoskopie s odběrem biopsií: Histologická verifikace celiakie je důležitá při diagnostice dětských pacientů při nesplnění kritérií diagnostiky bez biopsie a u všech dospělých pacientů. Vzhledem k invazivnímu charakteru vyšetření s nutností celkové anestezie v dětském věku nelze užívat endoskopie rutinně v evaluaci stupně slizničního hojení.
  • Sérologické testy: Odběr protilátek je prvním krokem při zvažování diagnózy celiakie. Ukazuje se, že hodnocení adherence k bezlepkové dietě jen na podkladě sérologie je  značně limitované. Zdá se, že hladina protilátek nekoreluje s histologickým nálezem nebo přítomností příznaků celiakie. Vysvětlením je, že tyto protilátky mají relativně dlouhý poločas a jejich hladiny reflektují imunitní reakci organismu a nikoli přímé postižení střevní sliznice. Ke snížení hladin protilátek může dojít po 6-24 měsících od vysazení lepku v dietě. Sérologické testy nemusí zachytit nízké nebo nepravidelné expozice lepku.

Závěr

  • Kojenecká výživa nemá podle dosavadních poznatků kauzální vliv na rozvoj celiakie.
  • Enviromentální vlivy – zatím nejsou poznatky použitelné pro primární prevenci celiakie.
  • V sekundární prevenci se uplatňuje cílený screening vybraných skupin, nejsou dostatečná data pro populační screening.
  • Zatím není jednoznačný, běžně použitelný, marker pro terciální prevenci celiakie (adherenci k dietě).

MUDr. Pavel Frühauf, CSc., KPDPM 1. LF UK a VFN Praha
Zdroj: Pediatrie pro praxi 4/2022