Příběh Tondy, 11 let

Napsal/a celiacicz

1 února, 2025

Na konci letošního léta mi po alergologickém vyšetření zjistili celiakii. Ta zpráva mě hodně rozrušila, protože jsem nikdy nečekal, že mě taková diagnóza může potkat. Od druhé třídy se věnuji judu, v posledních letech i závodně, často trénuji a potřebuji energii. Začátkem roku jsem měl ale časté bolesti hlavy, které jsme doma přisuzovali přetížení svalů z juda. Na doporučení paní doktorky jsem zahájil pravidelné cvičení v rámci rehabilitace, ale ani to nepomohlo a bolesti hlavy
pokračovaly.

Když mi pak lékaři diagnostikovali celiakii, hned jsem začal dodržovat bezlepkovou dietu. Po pár týdnech se můj stav výrazně zlepšil a bolesti hlavy téměř ustaly. Po prázdninách, kdy jsem se vrátil do školy, nás čekala výzva – jak zajistit bezlepkové stravování ve školní jídelně. Nastoupil jsem do šesté třídy a rozhodl se přihlásit do školního parlamentu. Viděl jsem v tom příležitost, jak ve škole něco změnit, a moji spolužáci mě podpořili. Díky jejich hlasům jsem se do parlamentu dostal a navrhl zavedení bezlepkového menu v naší školní jídelně. Můj návrh byl úspěšný, protože jsem zjistil, že ve škole nejsem jediný celiak – bezlepkovou stravu potřebuje i několik dalších dětí, ale i učitelů. Naše škola je velká a denně nabízí tři různá menu, takže už od listopadu máme jedno menu speciálně bezlepkové.

V říjnu jsem se také zúčastnil adaptačního pobytu organizovaného školou. Měl jsem obavy, jak to tam bude s jídlem, ale vařili i z bezlepkových surovin, jako je rýžová mouka. S celiakií jsem tam nebyl sám; kromě mě tam byly ještě tři další děti. Trochu mě sice mrzelo, že jsem si nemohl dát koblihy nebo vánočku k snídani, ale místo toho jsem měl míchaná vajíčka a kukuřičné chlebíčky. Přivezl jsem si také z domova vlastní zásobu bezlepkového chleba.

I když jsem se s novou situací postupně smířil, začátky byly těžké – nevěděli jsme, kde bezlepkové potraviny sehnat a jak přizpůsobit můj jídelníček. V tom nám ale hodně pomohly pracovnice Sdružení celiaků ČR, které nám poradily, jak se v bezlepkových potravinách orientovat a jak dodržovat zásady při jejich přípravě. Díky nim se nám podařilo lépe přizpůsobit novému způsobu života, za což jim patří velký dík.

Autor článku: Tonda Skokan
Fotografie od Marcela z Pixabay