Vánoční perníčky a další tipy pro vánoční pečení

Napsal/a celiacicz

30 listopadu, 2021

Jak připravit medové perníčky – video návod:

Ingredience

500 g Bezlepkové samokypřící směsi na pečení BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) 
120 g moučkového cukru
150 g medu
100 g studeného másla
 1 lžíce perníkového koření Adveni
2 celá vejce
2 lžíce kakaa (pokud chcete hnědou barvu, perníčky jsou jinak poměrně světlé)

Návod k přípravě

Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smícháme s moučkovým cukrem a v případě, že chceme perníčky hnědé, přidáme dvě lžíce kakaa.
Poté do sypké směsi zapracujeme studené máslo, vejce, med a koření. Hněteme, dokud se všechny přísady nespojí v hladké těsto.
Těsto zabalíme do potravinářské folie a uložíme minimálně na 24 hod do chladničky. Poté z těsta ukrojíme ⅓, prohněteme na pomoučeném vále a vyválíme na plát silný cca 3 mm. Vykrajujeme libovolné tvary a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Mezi perníčky ponecháváme větší rozestupy. Takto postupujeme, dokud nezpracujeme celou dávku těsta.
Vykrájené perníčky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 10 minut v troubě rozehřáté  na 170 °C  dozlatova.

Z výše uvedených ingrediencí upečeme zhruba 40 perníčků střední velikosti.

Inpirace, jak ozdobit perníčky:

Recepty na různé druhy vánočního cukroví najdete v jedné z kuchařek Adveni – konkrétně v první kapitole Žluté kuchařky.