Bezlepková musaka

Napsal/a celiacicz

15 září, 2022

Ingredience:

2 lilky,
500 g mletého hovězího masa,
2 stroužky česneku,
1 středně velká cibule,
1 čajová lžička soli na osolení lilků,
5 polévkových lžic oleje na pomazání lilků,
2 polévkové lžíce oleje,
1 čajová lžička sušeného oregana,
2 čajové lžičky sušené bazalky,
1 čajová lžička soli,
¼ čajové lžičky mletého černého pepře,
1 konzerva krájených rajčat,
¼ hrnku rajčatového protlaku,
2 polévkové lžíce másla,
2 polévkové lžíce bezlepkové mouky,
350 ml mléka,
150 g strouhaného sýra,
800 g syrových brambor oloupaných a nakrájených na asi 8mm plátky

Postup:

Dáme vařit brambory a mezitím si připravíme masovou směs. Osmažíme cibuli a přidáme mleté maso a zprudka orestujeme. Poté přidáme koření, oregano, bazalku, zalijeme rajčaty a protlakem a přiklopíme pokličkou. Vaříme na středním ohni 45 minut.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Lilky nakrájíme na plátky, na plechu potřeme olejem, osolíme a dáme péct na 10 minut.

Dále připravíme bešamel. Máslo rozehřejeme a za stálého míchání přidáváme bezlepkovou mouku. Umícháme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Do bešamelu vmícháme polovinu nastrouhaného sýra.

Do zapékací mísy začneme vrstvit uvařenou masovou směs tak, abychom měli 2 vrstvy lilku, brambor i masa. Jako poslední nalijeme na maso bešamel. Mísu přikryjeme alobalem. Pečeme 45 min na 180 °C. Po 30 minutách posypeme zbylým sýrem.

Dobrou chuť.

Zdroj: Zpravodaj 2/2022