Čokoládový cupcakes

Napsal/a celiacicz

20 února, 2022

Ingredience:

160 g cukru krupice,
100 g másla pokojové teploty,
3 menší vejce,
120 g bezlepkové mouky (např. Schär Mix-C),
120 ml kefíru nebo podmáslí,
40 g kvalitního kakaa,
3 g kypřícího bezlepkového prášku do pečiva,
2 g jedlé sody

Ingredience na krém:
500 g mascarpone,
250 ml smetany ke šlehání 33%,
1 ztužovač šlehačky,
60 g kvalitního kakaa (dle chuti),
2 vrchovaté lžíce moučkového cukru,
višně

Obsah obrázku stůl, talíř, interiér, dezert

Popis byl vytvořen automaticky

Postup:

Všechny suroviny si vytáhněte aspoň hodinu před začátkem pečení. Troubu si rozpalte na 160 °C a formu na cupcake vyložte papírovými košíčky. Do mísy si dejte máslo, cukr a šlehejte na nejvyšší rychlost po dobu deseti minut. Máslo s cukrem pak bude hezky nadýchané. Poté přidávejte vejce jedno po druhém. Mouku prosejte spolu s kakaem, práškem do pečiva, jedlou sodou a nakonec přilejte podmáslí nebo kefír a prošlehejte jen krátce, aby se suroviny propojily. Připraveným těstem plňte košíčky cca do 2/3 a dejte péct na 20-25 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli máte upečeno. Po upečení nechte cupcaky pořádně vychladnout.

Připravte si krém: smetanu ke šlehání spolu se ztužovačem a cukrem vyšlehejte do šlehačky. Poté postupně přidávejte mascarpone a zašlehejte do hladkého krému. Nakonec přidejte kakao.

Do cupcaku si vydlabejte důlek a vložte višeň. Nakonec cupcake ozdobte připraveným krémem.

Tento recept pro nás připravila Tereza Biskupová
Zdroj: Zpravodaj 1/2022
Fotografie: Tereza Biskupová