Focaccia je italský chléb, který lze podávat jako základní přílohu. Tím se však nemusíme omezovat, neboť tento kdysi chléb chudých je možné různě dochucovat a upravovat.
Ingredience:
0,5 kg bezlepkové směsi
1 lžička soli (nejlépe mořské)
½ kostky droždí
4 – 4,5 dl vlažné vody
olivový olej
Postup:
Mouku dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek, kam rozdrobíme droždí a zalijeme vlažnou vodou.
Po chvilce přidáme sůl, hnětačem vypracujeme hladké těsto a na teplém místě necháme kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na
2 – 3 bochánky. Z nich prsty vytvoříme asi 2 cm silné placky. Zalijeme olivovým olejem a bříšky prstů vymačkáváme do focaccií důlky a na povrchu placku ještě posolíme a do předehřáté trouby na 220 °C dáme péct zhruba na 10 – 12 min. Focaccia je univerzální přílohou a chutná za tepla i za studena.
Bylinková focaccia
Připravené těsto potřeme protlakem a obložíme plátky rajčat. Osolíme, opepříme, navrch dáme česnek se solí, posypeme bylinkami a citrónovou kůrou. Obložíme posekanými vejci a mozzarellou. Pečeme 15 – 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Slaninová focaccia
Do připraveného těsta zatlačíme slaninu nakrájenou na silné proužky. Papriku (červenou, zelenou, žlutou) a cibuli nakrájenou na nudličky rovnoměrně rozložíme po těstu.
Dobrou chuť!
Zdroj: publikace Šťastný život bez lepku
Fotografie: Adobe Stock