Vedle barvených vajíček a kraslic by na velikonočním stole neměl chybět velikonoční beránek (bez lepku).
Ingredience:
2 hrnky bezlepkové směsi samokypřící Freee Doves farm (300g) modrá holubička
1 hrnek cukru krystal (220g) – může být i jiné sladidlo
3 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
200 g 12% smetany (rostlinné smetany)
1 sáček vanilkového cukru
špetka soli
olej na vymazání keramické formy na beránka
rýžová mouka hladká na vysypání keramické formy na beránka
Postup:
Z bílků vyšleháme tuhý sníh se špetkou soli. Ve druhé míse vyšleháme žloutky s cukry, smetanou a moukou. Do vaječné směsi opatrně přimícháme tuhý sníh z bílků. Beránkovou formu vymažeme olejem a vysypeme hladkou rýžovou moukou. Do beránkové keramické formy nalijeme směs a přikryjeme druhou stranou beránka. Vložíme do studené trouby, kterou nastavíme na 180 °C a cca 60 minut pečeme. Pak vytáhneme z trouby a necháme ještě 20 minut ve formě chladnout. Namočíme si utěrku do studené vody a položíme na formu beránka. Po dalších cca 20 minutách sundáme poklop a vyklopíme. Velikonoční beránek bez lepku je hotový, Můžeme ho ještě pocukrovat, potřít čokoládou nebo ozdobit jinak.
Přejeme Vám dobrou chuť!
Hrníčkový recept připravila Vlaďka Halatová.
Fotografie beránka: Adobe Stock