Velikonoční beránek bez lepku

Napsal/a celiacicz

29 března, 2022

Vedle barvených vajíček a kraslic by na velikonočním stole neměl chybět velikonoční beránek (bez lepku).

Ingredience:
2 hrnky bezlepkové směsi samokypřící Freee Doves farm (300g) modrá holubička
1 hrnek cukru krystal (220g) – může být i jiné sladidlo
3 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
200 g 12% smetany (rostlinné smetany)
1 sáček vanilkového cukru
špetka soli
olej na vymazání keramické formy na beránka
rýžová mouka hladká na vysypání keramické formy na beránka

Postup:
Z bílků vyšleháme tuhý sníh se špetkou soli. Ve druhé míse vyšleháme žloutky s cukry, smetanou a moukou. Do vaječné směsi opatrně přimícháme tuhý sníh z bílků. Beránkovou formu vymažeme olejem a vysypeme hladkou rýžovou moukou. Do beránkové keramické formy nalijeme směs a přikryjeme druhou stranou beránka. Vložíme do studené trouby, kterou nastavíme na 180 °C a cca 60 minut pečeme. Pak vytáhneme z trouby a necháme ještě 20 minut ve formě chladnout. Namočíme si utěrku do studené vody a položíme na formu beránka. Po dalších cca 20 minutách sundáme poklop a vyklopíme. Velikonoční beránek bez lepku je hotový, Můžeme ho ještě pocukrovat, potřít čokoládou nebo ozdobit jinak.

Přejeme Vám dobrou chuť!

Hrníčkový recept připravila Vlaďka Halatová.
Fotografie beránka: Adobe Stock

Samokypřící směs bez lepku
Vhodná pro šlehaná a kynutá litá těsta do formy (všestranné pečení, muffiny, dorty, bábovky). Složení: směs (rýže, brambor, tapioky, kukuřice a pohanky), kypřící přísady
Směs na světlý chléb bez lepku
Směs na bílý chléb, též vhodná pro vánoční cukroví, vánočku, pizzu, těstoviny a jiné. Vhodná i pro kynutá těsta litá do formy. Složení: směs (rýže, brambor, tapioky, kukuřice a pohanky), kypřící přísady
Směs na tmavý chléb bez lepku
Kromě lahodného chleba též vhodná pro všestranné pečení (mazanec, makovec, krekry, vdolky na plechu a jiné). Skvělá v kombinaci s Chlebovou směs bílou. Vhodná i pro kynutá těsta litá do formy. Složení: směs (rýže, brambor, pohanky a karubinu, vlákna z cukrové řepy), xanthanová guma
Směs bílá bez lepku
Vhodná pro všestranné pečení a vaření (zahušťování polévek a omáček, palačinky, cukroví − v kombinaci s chlebovou bílou a jiné). Vhodná i pro kynutá těsta litá do formy. Složení: směs (rýže, brambor, tapioky, kukuřice a pohanky)