Velikonoční beránek bez lepku

Napsal/a celiacicz

29 března, 2022

Vedle barvených vajíček a kraslic by na velikonočním stole neměl chybět velikonoční beránek (bez lepku).

Ingredience:
2 hrnky bezlepkové směsi samokypřící Freee Doves farm (300g) modrá holubička
1 hrnek cukru krystal (220g) – může být i jiné sladidlo
3 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
200 g 12% smetany (rostlinné smetany)
1 sáček vanilkového cukru
špetka soli
olej na vymazání keramické formy na beránka
rýžová mouka hladká na vysypání keramické formy na beránka

Postup:
Z bílků vyšleháme tuhý sníh se špetkou soli. Ve druhé míse vyšleháme žloutky s cukry, smetanou a moukou. Do vaječné směsi opatrně přimícháme tuhý sníh z bílků. Beránkovou formu vymažeme olejem a vysypeme hladkou rýžovou moukou. Do beránkové keramické formy nalijeme směs a přikryjeme druhou stranou beránka. Vložíme do studené trouby, kterou nastavíme na 180 °C a cca 60 minut pečeme. Pak vytáhneme z trouby a necháme ještě 20 minut ve formě chladnout. Namočíme si utěrku do studené vody a položíme na formu beránka. Po dalších cca 20 minutách sundáme poklop a vyklopíme. Velikonoční beránek bez lepku je hotový, Můžeme ho ještě pocukrovat, potřít čokoládou nebo ozdobit jinak.

Přejeme Vám dobrou chuť!

Hrníčkový recept připravila Vlaďka Halatová.

Samokypřící směs bez lepku
Vhodná pro šlehaná a kynutá litá těsta do formy (všestranné pečení, muffiny, dorty, bábovky). Složení: směs (rýže, brambor, tapioky, kukuřice a pohanky), kypřící přísady
Směs na světlý chléb bez lepku
Směs na bílý chléb, též vhodná pro vánoční cukroví, vánočku, pizzu, těstoviny a jiné. Vhodná i pro kynutá těsta litá do formy. Složení: směs (rýže, brambor, tapioky, kukuřice a pohanky), kypřící přísady
Směs na tmavý chléb bez lepku
Kromě lahodného chleba též vhodná pro všestranné pečení (mazanec, makovec, krekry, vdolky na plechu a jiné). Skvělá v kombinaci s Chlebovou směs bílou. Vhodná i pro kynutá těsta litá do formy. Složení: směs (rýže, brambor, pohanky a karubinu, vlákna z cukrové řepy), xanthanová guma
Směs bílá bez lepku
Vhodná pro všestranné pečení a vaření (zahušťování polévek a omáček, palačinky, cukroví − v kombinaci s chlebovou bílou a jiné). Vhodná i pro kynutá těsta litá do formy. Složení: směs (rýže, brambor, tapioky, kukuřice a pohanky)